Jeśli nie macie pomysłu na ciasto na ten weekend świąteczny to mam dla Was taką pyszną propozycję :p
U nas w domu to jedno z ulubionych i często gości na naszym stole :)
Ciasto z musem z galaretki.
Biszkopt:
- 8 jajek
- 320 gram cukru
- 230 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw ubijamy białka,dodajemy cukier i żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu przekrajemy biszkopt aby otrzymać dwa blaty.
Mus:
- słoik dżemu np.z malin
- 2 galaretki tego samego koloru co dżem
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, gęstniejącą galaretkę miksujemy z dżemem. Tak przygotowany mus wykładamy na jedną połówkę biszkoptu.
Krem:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 0,5 l mleka
- niepełna szklanka cukru
- kostka masła
- tabliczka czekolady
Gotujemy budyń z cukrem, kiedy ostygnie miksujemy go z masłem wykładamy na mus z galaretki (trochę kremu zostawiamy na górę )
Na krem kładziemy drugą połowę biszkoptu, smarujemy resztą kremu i dekorujemy startą czekoladą.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Smacznego :)
https://www.facebook.com/mamusiainietylko/
Komentarze
Prześlij komentarz